Marketing Plan: Marketing Plan je skup pravila koje određuje MLM kompanija i kojima se propisuju uvjeti kako se postaje član kompanije i kako i pod kojim uvjetima članovi ostvaruju pravo na zaradu. Marketing plan je vrlo važan za Vaš izbor MLM kompanije, ali zaista su vrlo rijetki oni koji ga pažljivo prouče prije nego se uključe i uplate Startni paket.

Neću ovdje pisati o razlikama između marketing planova (Unilevel, Stair step – Brak Away, Matrix, Binary Plan), iako ih ima i za to postoji literatura, jer dobar, vrijedan i uporan distributer će biti uspješan u bilo kojem marketingu planu, a onome koji nije takav neće pomoći niti jedan marketing plan. Želim skrenuti pažnju samo na tri elementa koji su važni kod izbora kompanije, a to su: početni ulog potreban za uključenje,mjesečna obveza prometa kao uvjet za održavanje statusa ili isplate provizije i godišnja rekvalifikacija.

Početni ulog: Velika prednost započinjanja MLM posla, za razliku od otvaranja obrta ili vlastite firme je vrlo niski početni ulog. Ipak, i tu ima velikih razlika, od 50 kuna do nekoliko tisuća kuna. Važno je samo obratiti pažnju što dobijete za taj novac. U zadnje vrijeme mnoge kompanije primjenjuju „Easy-In“ pristup što znači da niskim početnim ulogom omogućavaju početak poslovanja i ljudima s vrlo niskim ili nikakvim prihodima.

Mjesečna obveza prometa: To je važan dio Marketing plana i poslovne strategije kompanije, ali o tome se obično malo ili nikako govori potencijalnim članovima. Čini se da mnogi sponzori smatraju da bi to mogla biti „nezgodna“ informacija koja bi potencijalnog člana mogla odgovoriti od učlanjenja. A ponekad tako i bude…  S druge strane, novouključeni članovi često među prvima uključuju svoje supružnike, roditelje ili djecu, osobe koje uopće nisu zainteresirane za rad. Vodi ih ideja o više prihoda u obitelji, ali ne znaju ili nisu obratili pažnju na mjesečnu obvezu prometa koju sada svaki član treba ispuniti – svaki mjesec.

Mjesečna obveza prometa se razlikuje od kompanije do kompanije. Kod nekih je uopće nema, a kod nekih je vrlo visoka.

Je li mjesečna obveza prometa dobra ili loša? Mišljenja se razlikuju. Dobra strana je da pridonosi kontinuitetu i stabilnosti kompanije, a loša je da mnoge distributere koji nisu kontinuirano aktivni demotivira, što obično dovede do razočarenja i tihog odustajanja. Ja mislim da je mjesečna obveza prometa dobra, ako nije prevelika.

Godišnja članarina ili rekvalifikacija: I to je element o kojem se na početku rijetko govori i razmišlja, a trebalo bi, jer može značiti razliku između izgradnje kontinuiranog i dugoročnog posla i odustajanja. U nekim MLM kompanijama je uopće nema, a u nekima je prilično visoka. Ali, svakako bi za nju trebalo znati od početka, da se kasnije ne pojavi u obliku neugodnog iznenađenja. I u ovom slučaju, mislim da je u principu dobra, samo ako nije prevelika.
Leave a Reply.